Slovinsko: Miro Cerar vytváří středolevou koalici

22.08.2014
čtk

Novou slovinskou vládu vytvoří středolevá koalice, která bude mít v devadesátičlenném parlamentu 52 křesel. Podle agentury Reuters to potvrdil Miro Cerar, kterého prezident na premiérský post navrhl v úterý.

Cerar, jehož nová strana s přehledem zvítězila v červencových volbách, se chce spojit s Demokratickou stranou důchodců Slovinska (DeSUS) a sociálními demokraty. Cerar chce vytvořil silnou vládu, kterou podle něj země potřebuje.

Obě strany nemají důvěru v privatizaci, od které si Slovinsko slibuje konsolidaci veřejných financí. Rozpočtový deficit země loni dosáhl 14,7 procent HDP poté, co vláda bankovnímu sektoru poskytla miliardy eur, aby se vyhnula mezinárodní finanční pomoci. Nominaci profesora práv na post šéfa vlády by měl parlament potvrdit v pondělí.

Cerar vystupoval proti prodeji významných strategických podniků, jakými jsou telekomunikační společnost Telekom Slovenije, lublaňské letiště Aerodrom Ljubljana, přístav Luka Koper nebo železnice. Prodej prvních dvou společností se ale nachází v poslední fázi a Cerar uvedl, že jej nezastaví, pokud by tím riskoval poškození důvěryhodnosti země v očích investorů.

Předčasné parlamentní volby ve Slovinsku drtivě vyhrál právě politický nováček Strana Mira Cerara (SMC), na druhém místě s velkým odstupem skončila konzervativní Slovinská demokratická strana (SDS) bývalého dvojnásobného premiéra Janeze Janši.

Rozpad původní koaliční vlády složené ze čtyř stran způsobily dubnové volby šéfa strany Pozitivní Slovinsko. V nich premiérka Alenka Bratušeková prohrála s dosavadním starostou Lublaně Zoranem Jankovičem, který je vyšetřován kvůli korupci a se kterým zbylé koaliční strany odmítly spolupracovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek