Vallsova vláda kvůli odbojným ministrům rezignovala

25.08.2014

Francouzská vláda Manuela Vallse podala demisi. Prezident François Hollande počítá s tím, že příštím premiérem bude opět Valls, ovšem s jiným ministerským týmem. Snaha o obměnění ministrů je odpovědí na rebélii ministra hospodářství Arnauda Montebourga, kvůli rozhovoru pro Le Monde, kde kritizoval ekonomickou politiku vlády.

“Je třeba upřednostnit cestu z krize a upozadit plán na dogmatické snížení deficitu, který nás vede k úsporám a k nezaměstnanosti“, řekl pro Le Monde Montebourg a dodal, že nutnost šetřit dělá Francie na přání Německa. Za jeho slova se postavil i ministr školství Benoît Hamon. Oba ministři sbírají politické body na kritice vládní politiky úspor. Vadí jim zejména Hollandova „pakt odpovědnosti pro firmy“, který měl za úkol snížit daně a zlepšit podmínky pro podnikatele. Pakt už v době jeho přijetí v lednu 2014 kritizovaly také odbory.

Oba rebelující ministři vystoupili proti vládní politice i z toho důvodu, že se obávají politických důsledků. Hamon si myslí, že pokud vláda nezmění směřování, tak posílí Národní fronta a vyzývá k tomu, aby prezident „poslouchal, co Francouzi říkají ve volbách do obecních zastupitelstev a v evropských volbách“, uvádí Le Figaro, které cituje také Montebourgovo vyjádření, ve kterém šéf francouzského hospodářství popisuje svoji úlohu ministra, který má podle něj přicházet „s alternativními plány“. Budoucnost vládního angažmá obou vysokých politiků je teď ovšem ve vážném ohrožení. Hollande podle webu RFI po Vallsovi požaduje, aby složení nové vlády bylo „názorově koherentní“. Jména členů nové vlády Valls oznámí v úterý.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek