Skotská televizní debata. Salmond se zlepšil

26.08.2014
čtk

Rozvržení sil mezi příznivci a odpůrci skotské nezávislosti se nezměnila ani po další televizní debatě. Bleskový průzkum agentury ICM pro deník The Guardian naznačuje, že těsnou převahu stále mají stoupenci setrvání Skotska v Británii.

Průzkum ukázal, že Salmondova útočnost proti bývalému britskému ministrovi financí Alistairu Darlingovi mu přinesla body. Darlinga obvinil především z úzkých vazeb na britské konzervativce premiéra Davida Camerona, jejichž reformy prý uvrhli část Skotů do větší chudoby. Vítězství ve střetnutí mu přisoudilo 71 procent dotázaných potenciálních skotských voličů. A mezi nimi bylo 98 procent stoupenců nezávislosti a 41 procent zastánců unie s Anglií.

Darlingovi se ale namísto průlomu v názorech na skotskou nezávislost podařilo spíš jen o něco více vyhranit oba tábory. Jako upozorňuje The Guardian při odečtení stále nerozhodnutých voličů počet stoupenců nezávislosti sice stoupl z 44 na 45 procent, ale zvýšil se i u zastánců setrvání v Británii, a to z 46 na 47 procent.

Nicméně ještě donedávna byl náskok stoupenců jednotné Británie mnohem vyšší. Podle The Guardian může také výsledek debaty ovlivnit zhruba 750.000 voličů, kteří už dnes a ve středu pošlou svoje hlasy poštou.

Salmondovi se údajně podařilo v debatě především přebít hlavní trumf svého soupeře, který zabodoval už v předchozí debatě zásadní otázkou, co bude Skotsko dělat, když Británie nebude chtít zůstat u jednotné měny. Salmond, který tvrdil, že má hned „tři plány B“, projevil přesvědčení, že Londýn společnou měnu bude chtít zachovat, protože v opačném případě by centrální bance zůstaly společné dluhy.

Darling zase varoval, že Skotsko nebude s to splácet své závazky a nikdo mu nebude chtít půjčovat. Podle něj by Skotsko bylo příliš závislé pouze na mořské těžbě ropy a plynu, což se dlouhodobě nemusí vyplatit. Dodal, že při stárnoucí skotské populaci je pro ni výhodně rozložit sociální náklady na celou Británii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek