Volby v Braniborsku a Durynsku potvrdily vzestup AfD

15.09.2014
čtk

Zemské volby v Braniborsku vyhrála vládní sociální demokracie s 31,9 procenta hlasů. V Durynsku zůstala nejsilnější Křesťanskodemokratická unie (CDU) s 33,5 procenta hlasů.

Skutečným vítězem voleb se ale podle komentátorů stala euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD), která v obou spolkových zemích získala přes deset procent hlasů. Největším poraženým je Svobodná demokratická strana (FDP), která v Braniborsku i v Durynsku vypadla ze zemského sněmu.

Loni založená AfD ještě překonala svůj úspěch ze saských voleb před dvěma týdny. Zatímco v Sasku strana získala 9,7 procenta hlasů, v Durynsku ji podpořilo 10,6 procenta voličů a v Braniborsku dokonce 12,2 procenta. Euroskeptická strana tak bude mít poslance ve třech ze 16 německých spolkových zemí. Není ale pravděpodobné, že by se dostala do některé ze zemských vlád: CDU i SPD spolupráci s AfD odmítají.

FDP končí v dalších sněmech

Volby znamenaly další v řadě neúspěchů pro FDP. Liberálové, kteří loni poprvé v poválečné historii vypadli ze Spolkového sněmu, nyní třikrát během dvou týdnů nedokázali překročit pětiprocentní hranici a po Sasku opustí i zemské sněmy v Braniborsku a v Durynsku. FDP tak bude mít zemské poslance už jen v šesti německých spolkových zemích.

V Braniborsku skončila na druhém místě CDU s 23 procenty hlasů, třetí je postkomunistická Levice s 18,6 procenta hlasů. Čtvrtá nejsilnější strana v zemském sněmu bude AfD, do parlamentu se dostali i Zelení s 6,2 procenta hlasů. SPD na základě těchto výsledků může buď pokračovat v koaliční vládě s Levicí, nebo uzavřít spojenectví s CDU, se kterou už vládne i na celostátní úrovni.

Volby v Braniborsku poznamenala nízká účast, která dosáhla jen 47,9 procenta. Znamená to, že teprve potřetí v německých poválečných dějinách k volbám přišla méně než polovina voličů.

Durynsko: SPD až třetí

V Durynsku skončila na druhém místě za CDU Levice s 28,2 procenta hlasů. Třetí SPD získala 12,4 procenta hlasů a zaznamenala tak svůj nejhorší výsledek v této spolkové zemi. Čtvrtou nejsilnější parlamentní stranou bude AfD, do zemského sněmu prošli ještě Zelení, pro které hlasovalo 5,7 procenta lidí. Volební účast dosáhla 52,7 procenta.

Výsledky voleb v Durynsku dávají dvě možnosti pro vznik vlády. CDU může pokračovat v koalici s SPD, v zemském sněmu ale bude mít pouze většinu jednoho hlasu. Stejně křehkou většinu může utvořit také spojenectví Levice, SPD a Zelených, které by znamenalo, že by Levice poprvé od sjednocení Německa získala post některého ze zemských premiérů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek