Francie: parlament hlasuje o důvěře vládě

16.09.2014
čtk

Nová francouzská vláda Manuela Vallse v parlamentu podstoupí hlasování o důvěře.

Přestože zákonodárný sbor ovládá socialistická většina, otázka působení staronového kabinetu, ze kterého byli vypuzeni kritici ekonomické politiky prezidenta Françoise Hollandea, vyvolává ve francouzské levici velké napětí. Čtyři desítky socialistických poslanců patrně vládu nepodpoří. I tak by ale měl Vallsův kabinet hlasování ustát.

Ve Francii sílí nespokojenost voličů s výsledky působení socialistů od vítězství v prezidentských a parlamentních volbách v roce 2012. Navzdory Hollandeovým slibům se nedaří zemi dostat z hospodářských potíží a snižovat nezaměstnanost, což levicové voliče rekrutující se hlavně z řad zaměstnanců a většinou i nezaměstnaných trápí nejvíc.

Podle nejnovějších průzkumů si téměř dvě třetiny Francouzů přejí, aby Hollande rezignoval před koncem svého mandátu v roce 2017. Pokud by přece jen kandidoval i na druhé období, průzkumy mu nedávají šanci, že by se dostal do druhého kola voleb.

Levicovým kritikům vládní politiky se především nelíbí záměr vydat 40 miliard eur na pomoc podnikům výměnou za zvýšení počtu pracovních míst a uspořit ze státního rozpočtu v příštích třech letech 50 miliard eur. Hollande v předvolební kampani sliboval odklon od úsporných opatření a posilování růstu a zaměstnanosti především novými veřejnými investicemi. To se mu však nedaří plnit, protože na evropské úrovni se pod tlakem hlavně Německa nadále prosazuje rozpočtová disciplína a škrty.

Zhruba čtyři desítky socialistických poslanců proto podporu kabinetu nevyjádří. Aby ale jeho fungování neohrozili, pouze se vyhnou hlasování a umožní tak, aby vláda důvěru získala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek