Cameron potvrdil nové pravomoci pro Skotsko

19.09.2014
čtk

Britský premiér David Cameron dnes ocenil, že Británie po čtvrtečním skotském referendu zůstává jednotná. Během vystoupení na Downing Street v Londýně potvrdil, že Skotsko dostane slíbené nové pravomoci.

„Skotský lid promluvil a přinesl jasný výsledek. Udrželi naši zemi složenou ze čtyř národů pohromadě. Stejně jako miliony dalších lidí z toho mám velkou radost,“ řekl Cameron s tím, že otázka skotské samostatnosti byla „na generaci“ vyřešena.

Ve čtvrtečním referendu Skotové jasně odmítli nezávislost. Zůstane zachováno jednotné Spojené království Velké Británie a Severního Irska. Pozornost se však bude soustředit na splnění slibu předání dalších pravomocí skotskému parlamentu v Edinburghu, které Skotům přislíbily tři hlavní britské politické strany.

Cameron potvrdil, že tento slib bude zcela splněn. Do ledna bude připraven návrh zákona o předávání nových pravomocí, řekl. O něm však bude hlasovat až nový parlament, který vzejde z voleb v květnu příštího roku. Podle dosud zveřejněných návrhů by Skotové měli mít především větší pravomoci při vybírání daní. Současně však mohou tyto ústupky vést k podobným požadavkům ve Walesu, Ulsteru a také ke snahám o více pravomocí buď pro Anglii jako takovou nebo pro její regiony.

Také vicepremiér a šéf liberálních demokratů Nick Clegg dnes ocenil, že „Skotové přijali toto závažné rozhodnutí zachovat naši rodinu národů pro příští generace“. Zdůraznil, že je zapotřebí splnit slib a poskytnout Skotům nové pravomoci. Podle něj je skotské referendum také „novou kapitolou… širších ústavních změn v celé unii“.

Premiér již mluvil se skotským prvním ministrem a hlavním stoupencem skotské nezávislosti Alexem Salmondem. „Pogratuloval jsem mu k náročné kampani. Jsem potěšen, že (jeho) Skotská národní strana se připojí k jednání o dalším předávání pravomocí“ Skotsku, uvedl Cameron.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek