Rakousko: Vládní strany zažily další volební neúspěch

22.09.2014
čtk

Rakouské vládní strany ve volbách do zemského sněmu ve Vorarlbersku výrazně ztratily. Rakouská lidová strana (ÖVP) přišla o dosavadní většinu a bude muset hledat koaličního partnera.

Ve volbách získali Zelení a nová liberální strana NEOS. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na údaje státní televize ORF.

Volby v alpské spolkové zemi byly první z pěti regionálních volebních klání, které otestují současnou popularitu obou koaličních partnerů, ÖVP a Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) kancléře Wernera Faymanna. Obě strany dominují rakouské politické scéně už 70 let.

Lidovci získali 42 procent hlasů a proti předešlým volbám v roce 2009 ztratili devět procentních bodů. SPÖ dostala kolem devíti procent, což byl její nejhorší výsledek od roku 1945.

Sociálně konzervativní nacionalisté ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ), kteří nyní v celorakouských voličských průzkumech mírně vedou před oběma tradičními stranami, dostali přes 23 procent hlasů. Strana NEOS, která loni pronikla do rakouského parlamentu a jejíž šéf Matthias Stolz pochází právě z Vorarlberska, získala kolem sedmi procent. Pro Zelené hlasovalo 17 procent voličů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek