Katalánské referendum pozastaveno, listopadový termín v ohrožení

30.09.2014
ČTK

Španělský ústavní soud pozastavil nezávazné referendum o nezávislosti Katalánska a ponechal si týden na konečné rozhodnutí. Španěslká vláda, která se snažila konání referenda zabránit tak zaznamenala dílčí vítězství. I když mluvčí španělského soudu podle agentury AFP řekla, že na rozhodnutí soudu se může čekat roky, agentury AFP a DPA uvádějí, že se musí rozhodnout nejvýše do pěti měsíců. Termín 9.listopadu, které pro konání referenda určil premiér autonomního Katalánska Artur Mas, je tak pravděpodobně nereálný.

Španělský konzervativní premiér Marian Rajoy se domnívá, že o nezávislosti Katalánska musí rozhodnout všichni Španělé, a ne „jen jedna jeho část“ a dodal „“Nic a nikdo nemůže rozbít svrchovanost španělského státu…“ Rajoy věří, že ústavní soud konání referenda zakáže a uvedl:“Ani předmět, ani proces hlasování nejsou v souladu se (španělskou) ústavou.“

Vzestup katalánského nacionalismu přišel po roce 2010, kdy ústavní soud mj. odstranil uznání katalánského „národa“, o dva roky později navíc španělská centrální vláda odmítla dát Katalánsku větší autonomii daňového systému, poté se Mas rozhodl, že zorganizuje referendum. Parlament ale letos uvedl, že referendum by bylo nezákonné a katalánský parlament reagoval tak, že vydal zákon o všelidovém hlasování. Jeho výsledek není ale právně vymahatelný.

Konání referenda by stálo 8,9 milionů eur a hlasovat by v něm mohlo 5,4 milionů obyvatel Katalánska starších 16 let. Katalánsko by muselo počítat i s výdajem na 10 800 papírových volebních uren, protože ty normální nejsou španělské úřady ochoty zapůjčit.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek