Brit Hill chce udržet Británii v EU

02.10.2014
čtk

Udržet Británii v Evropské unii hodlá designovaný eurokomisař pro finanční stabilitu, služby a trhy Jonathan Hill. Britský politik to oznámil během slyšení ve výborech Evropského parlamentu.

Podle agentury APA prý Hill europoslance zatím nepřesvědčil, že je tím správným kandidátem do Evropské komise, před unijní zákonodárce bude zřejmě muset předstoupit ještě jednou. „Komisaře pro finance Hilla výbor nepotvrdil. Žádný souhlas, organizuje se druhé slyšení,“ uvedl na Twitteru rakouský europoslanec Michel Reimon, který je členem výboru pro průmysl, výzkum a energetiku.

O tom, že Hill bude muset před Evropský parlament ještě jednou, hovořili i další poslanci. Formát nového slyšení ale zatím znám není. Podle Reimona se o podmínkách bude teprve jednat. U Hilla, jak upozornila agentura Reuters, se složitý potvrzovací proces očekával.

Británie trvale odmítá přijmout euro a její obyvatelé mají do tří let v referendu hlasovat o možném vystoupení z unie. Část europoslanců se proto staví odmítavě k faktu, aby jeden z klíčových finančních resortů spravoval právě zástupce této země.

Hill se jim však snažil sebrat vítr z plachet slovy, že je v zájmu všech 28 členských zemí unie, aby euro jako měna vzkvétalo. A ačkoli si Londýn hodlá nadále zachovat libru, vystoupení z EU by prý nebylo v jeho zájmu. „Mám velmi jasný a jednoduchý názor – je v zájmu EU, aby do ní patřila Británie, a v zájmu Británie, aby byla členem EU,“ řekl nedávný předseda horní komory britského parlamentu europoslancům.

Někteří z nich dali najevo obavy, že bude Hill příliš hájit zájmy britských bankéřů, kteří jsou s Bruselem ve při mimo jiné kvůli zavedení stropu na své odměny. „Nejsem tu jako zástupce londýnské City. Jsem tu, abych reprezentoval evropské zájmy,“ prohlásil Hill s odkazem na londýnskou bankovní čtvrť. Odměny bankéřů navíc nebudou spadat do jeho portfolia, nýbrž do resortu spravedlnosti, který má patřit Češce Věře Jourové.

Hill je zastáncem vypisování referend rozhodujících o převedení jakýchkoli zásadních kompetencí z členských států na Brusel. Britský premiér David Cameron jej podle médií pověřil úkolem, aby přesvědčil voliče o výhodnosti setrvání v unii tím, že dobude pro Británii zpět některé pravomoci náležející nyní EU.

Během takzvaného grilování kandidáta padla i otázka na jeho lobbistickou minulost. Britský politik, který před rokem 2010 vlastnil firmu Quiller Consultants, prohlásil, že zpřetrhal všechny obchodní vazby v Londýně a nefiguruje ve vedení žádné firmy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek