Lotyšské volby ovládlo Rusko

06.10.2014
čtk

Středopravicová koalice premiérky Laimdoty Straujumaové podle očekávání vyhrála parlamentní volby v Lotyšsku, získala 58 procent hlasů.

Volby se odehrály v napjaté atmosféře. „Tyto volby jsou kvůli tomu, co se děje na Ukrajině, jiné než ty minulé… Situace tam opět eskaluje a lidé mají strach z dalšího dění, protože máme hranice s Ruskem,“ řekla Straujumaové poté, co vhodila svůj volební lístek.

Vítězná koalice získala kvůli ukrajinskému konfliktu popularitu, protože že se spojila s Litvou a Estonskem ve snaze zajistit větší přítomnost NATO v Pobaltí, zároveň lotyšská vládní koalice zvýšila výdaje na obranu.

Lotyšsko patří zemí, kde z dvou milionů obyvatel je 320 tisíc ruské národnosti. Větší popularitě vládě pomohla při překonávání kritiky, které čelila za úsporná opatření, pomocí nichž chtěla čelit globální ekonomické krizi. Tento trend ale v poslední době dokázala země zvrátit, ekonomicky se jí daří lépe a stala se 18. zemí eurozóny.

Zatímco strana Jednota premiérky Straujumaové získal podporu pouze 21,6 procent hlasů, nejsilnější samostatně kandidující stranou se stalo sociálnědemokratické Centrum shody, což je strana reprezentující ruskou menšinu. Získala 23 procent hlasů. Z 1,5 milionů Lotyšů, kteří mají oprávnění volit, jich přišlo k volbám 59 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek