UKIP má prvního poslance v britském parlamentu

10.10.2014
čtk

V doplňovacích volbách do britského parlamentu na východě Anglie získala své první poslanecké křeslo v Dolní sněmovně protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP). Vyplývá to z konečných výsledků v obvodu Clacton v hrabství Essex na východě Anglie.

Hlasování se tu konalo kvůli demisi poslance Douglase Carswella, který opustil Konzervativní stranu, aby nově kandidoval za UKIP. Vyhrál s náskokem, když podle agentury AFP získal tři pětiny hlasů. „Od přeběhlíka od konzervativců Douglase Carswella se očekává, že poznamená historii tím, že se stane prvním poslancem UKIP,“ napsal v předstihu na svém webu britský list The Times.

Naopak v doplňovacích volbách na severu Anglie si poslanecké křeslo udrželi opoziční labouristé, avšak jen těsně před UKIP. Klání o poslanecký mandát za Heywood a Middleton podle výsledků vyhráli labouristé s 11.633 hlasy, následovaní UKIP s přízní 11.016 voličů. Třetí konzervativci dostali 3.496 hlasů, zatímco v roce 2010 tu získali 12.538 hlasů.

Vedení strany UKIP, která vznikla v roce 1993 a letos na jaře vyhrála volby do Evropského parlamentu v Británii, věří v úspěch i v parlamentních volbách na jaře 2015. Vstup UKIP do parlamentu bude jejím vstupem do vysoké britské politiky, citoval britský tisk předsedu strany Nigela Farageho. Volební výsledek podle UKIP ukázal, že strana sedm měsíců před parlamentními volbami představuje hrozbu jak pro labouristy, tak pro konzervativce premiéra Davida Camerona.

UKIP, která usiluje o omezení přistěhovalectví na ostrovy a o vyvedení Británie z Evropské unie, získává rostoucí počet voličů jako alternativa k zavedeným hlavním politickým stranám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek