Bosna a Herzegovina: Ve volbách bodovali nacionalisté

13.10.2014
ČTK

Ve volbách do tříčlenného předsednitstva Bosny a Herzegoviny podle předběžných výsledků zvítězili nacionalističtí politikové. Volby do předsednictva vedou za Bosňáky Bakir Izetbegovič, za Srby Željka Cvijanovičová a za Chorvaty Dragan Čovič.

V předvolební kampani spíše dominovala ekonomická témata, protože Bosna se potýká se 44 procentní nezaměstnaností, ovšem současná premiérka Republiky srbské Cvijanovičová voličům přislíbila, že bude usilovat o oddělení oblasti od Bosny a že pro tento krok bude mít podporu Ruska. Její vítězství ve volbách ovšem není jisté, protože zatím druhý Mladen Ivanič prohrává pouze s těsným náskokem.

Cvijanovičová sice zastává separatismus, její kolegové z jiných oblastí se ale názorově liší. Čovič chce pro Chorvaty také vlastní útvar v Bosně, ale Izetbegovič je podporovatel silného a jednotného státu.

Bosna a Herzegovina se dlouhodobě potýká s nacionalistickými tendencemi. Od konce války, která probíhala v letech 1992-1995 se skládá z Federace Bosny a Herzegoviny a z Republiky srbské. Obě oblasti mají výraznou autonomii. Na severu země má zvláštní autonomii ještě okres kolem města Brčko. V čele státu je kolektivní vedení, které tvoří zástupci pouze tří národů- Bosňáků, Srbů a Chorvatů. EU se dosud neúspěšně snaží tento systém změnit, protože jej považuje za diskriminační vůči ostatním národům.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek