V maďarských obecních volbách zvítězil vládní Fidesz

13.10.2014
ČTK

Strana Fidesz završila vítěznou volební sérii. Po vítězství v dubnových parlamentních volbách a v květnových volbách do Evropského parlamentu podle předběžných výsledků drtivě porazila své soupeře i v obecních volbách. Fidesz získal vedení ve 22 z 23 velkých měst.

„…znovu vyhrála soudržnost, spolupráce a jednota nad nepřátelstvím, rozdělováním, cynismem a beznadějí… … V příštích čtyřech letech uděláme Maďarsko velkým,“ uvedl premiér Orbán k vítězství své strany Fideszu podle maďarské tiskové agentury MTI. Maďarsko se v posledních letech dostalo do střetů s EU, protože Unii se nelíbily Orbánovy politické vize. Orbán totiž ve svém nedávném projevu naznačil příklon k politickým modelům, které jsou např. v Rusku, Číně nebo Singapuru.

Primátorem Budapešti se stal ten stávající-István Tarlós, kandidát Fideszu a křesťanských demokratů. Získal 49 procent hlasů. Jako druhý se umístil socialista Lájos Bokros, který získal 36 procent a uvedl, že v jeho případě jde“vítězství dosažené v diktatuře“. Levicová opozice z velkých měst ovládla pouze Szeged, kde se starostou stal László Bótka.

Celková volební účast v Maďarsku dosáhla 42 procent, což bylo o čtyři procenta méně než v předchozích obecních volbách.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek