Dánsko kritizuje Turecko. Kvůli případu dánského kritika islámu

23.10.2014
ČTK

Dánsku se nelíbí postup tureckého soudu, který vyhověl odvolání Basila Hassana proti jeho vydání do Dánska. Hassan, který byl propuštěn na svobodu, je podle dánské policie hlavním podezřelým z pokusu o zastřelení známého kritika islámu Larse Hedegaarda.

V únoru 2013 se někdo pokusil Hedegaarda zastřelit u dveří jeho domu. Dánsku vadí, že Turecko mu o případu kolem podezřelého Hassana nedodala potřebné informace. Minulý týden poslala dánská vláda do Turecka zvláštní delegaci, která měla zkoumat podrobnosti k případu. V tu dobu se totiž objevily spekulace, že Hassan byl propuštěn na svobodu. Dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová řekla, že turecký přístup mlčení o tom, kde se podezřelý nachází, je „nepřijatelné“. Haasan se v den incidentu před Hedegaardovým domem vydal z Dánska do Sýrie, kde se nějakou dobu ukrýval. V Turecku byl potom zatčen. Kvůli nejasným informacím o jeho procesu v Turecko dánská média spekulovala o tom, že Hassan se stal předmětem „výměnného obchodu“, v rámci kterého Turecko údajně získalo zpět 46 vlastních lidí zadržených radikály z hnutí Islámský stát.

Dánsko odhalilo podobný pokus o atentát už v roce 2010. Skupina mužů se tehdy chtěla pomstít za karikatury proroka Mohammeda od kreslíře Kurta Westergaarda a plánovala útoku na redakci tamního deníku Jyllands-Posten, který karikatury otiskl. Westergaard žije pod trvalou ochranou už od roku 2005. Sám Hedegaard se v minulosti zastával např. nizozemského politika Geerta Wilderse nebo švédského karikaturistu Larse Vilkse.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek