Německé mýtné? Zřejmě jen pro dálnice

30.10.2014
čtk

Ministr dopravy Alexander Dobrindt prý ještě tento týden představí návrh zákona, který by řešil zavedení mýtného pro zahraniční osobní auta.

Podle zdrojů z vlády, na které upozornila televize n-tv, se mýtné má vztahovat jen na dálnice. Ještě v červenci ministerstvo dopravy hovořilo o zavedení mýtného na všech silnicích v Německu. Mýtné by mělo platit od roku 2016.

Podle předpokladů by měly nové poplatky přinést německé „kase“ ročně přes 300 milionů eur. U plánu na zpoplatnění všech silnic počítal Dobrindt s výnosy kolem 600 milionů eur ročně.

Hlavní slib v Bavorsku

Zavedení mýtného pro zahraniční řidiče patřilo mezi hlavní volební sliby bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), která ho loni prosadila i do vládního programového prohlášení.

Dobrindt letos v červenci představil první podrobný návrh zákona. Podle něj měli cizinci platit mýtné na všech silnicích. Proti tomu protestovali hlavně pohraniční regiony, kde se starostové obávali odlivu zahraničních zákazníků.

Na počátku září Dobrindt ustoupil tlaku koaliční Křesťanskodemokratické unie (CDU) a navrhl zpoplatnění dálnic a silnic první třídy. Podle nejnovějšího návrhu by se mělo mýtné platit už pouze na dálnicích.

Německým řidičům se má cena dálniční známky stejně jako podle původního návrhu kompenzovat slevou na dani z vlastnictví motorového vozidla.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek