Británie stáhla stížnost na omezení odměn bankéřů v EU

21.11.2014
čtk

Británie se rozhodla stáhnout svou stížnost na pravidla omezující odměny bankéřů v Evropské unii. Učinila tak poté, co ve čtvrtek klíčový poradce Soudního dvora Evropské unie doporučil zamítnutí této stížnosti, píše agentura Reuters. „Nebudu utrácet peníze daňových poplatníků za právní spor, který nyní pravděpodobně nemůže být úspěšný,“ prohlásil britský ministr financí George Osborne.

Poradce Niilo Jääskinen uvedl, že Soudní dvůr Evropské unie by měl potvrdit platnost pravidel pro odměny bankéřů. Jeho doporučení sice není závazné, ale soud se jím zpravidla řídí.

Limit odměn je nejpřísnějším omezením platů finančníků na světě a vychází vstříc rozhořčení politiků a veřejnosti nad praktikami finančního sektoru. Odměny podle pravidel nesmí bez souhlasu akcionářů překročit výši základního platu. Akcionáři pak mohou odměny zvýšit maximálně na dvojnásobek platu.

Pravidla byla výsledkem kompromisu členských zemí EU. Nesouhlasila s nimi především Británie, v níž hraje bankovní sektor významnou ekonomickou úlohu. Platí od letoška pro všechny banky působící v EU, ať mají ústředí kdekoli, stejně jako pro pobočky evropských bank v zahraničí.

Británie zůstala osamocena v boji za zrušení těchto pravidel. Unijní opatření by podle některých britských představitelů mohlo ohrozit postavení britské metropole jako finančního centra. Také argumentují tím, že odměňování spadá do sociální politiky a je tedy v kompetenci jednotlivých států, nikoli EU.

Limit pro bonusy bankéřů je oprávněný a neomezuje celkovou výši platu, řekl soudu EU jeho finský právník ve funkci generálního advokáta. Odmítl veškeré britské argumenty a navrhl stížnost Londýna zamítnout.

Soudní dvůr Evropské unie tvoří jeden soudce za každý členský stát EU. Soudnímu dvoru je nápomocno devět generálních advokátů, jejichž úkolem je předkládat stanoviska k případům předloženým soudu. Musejí tak činit veřejně a nestranně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek