Slovinci mohou rekapitalizovat Banka Celje

16.12.2014
čtk

Evropská komise schválila plán Slovinska na restrukturalizaci finančního domu Banka Celje a jeho následného sloučení s další státem vlastněnou bankou Abanka Vipa.

Podle Bruselu plán, který po sloučení obou bank předpokládá privatizaci spojené skupiny, neodporuje pravidlům EU pro státní pomoc.

Slovinská vláda minulý měsíc sdělila, že obě banky plánuje sloučit během příštího roku a spojenou skupinu by chtěla v dalších letech prodat. Banka Celje má dostat kapitálovou injekci 190 milionů eur (5,2 miliardy Kč). Následnou fúzí Abanka Vipa a Banka Celje vznikne třetí největší banka v zemi, omezí se ale na domácí aktivity, uvedla komise.

3 miliardy do bank

Loni musela slovinská vláda napumpovat do bank přes tři miliardy eur (83 miliard Kč). Vesměs státní a špatně řízené banky se hroutily pod tíhou nedobytných úvěrů a hrozilo, že náklady na jejich sanaci neúnosně zatíží státní finance.

Dva největší slovinské finanční ústavy, Nova Ljubljanska Banka (NLB) a Nova KBM (NKBM), v říjnu těsně neprošly zátěžovými testy Evropské centrální banky. Slovinsko chce už v příštích měsících prodat NKBM a privatizace NLB by se podle vlády měla uskutečnit v roce 2017. Slovinsko velmi dlouho otálelo s privatizací bank a velkých podniků, a stát tak stále ovládá zhruba polovinu ekonomiky.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek