Francie sníží počet krajů

18.12.2014
čtk

Francouzský parlament definitivně schválil snížení počtu krajů z nynějších 22 na 13. Vláda očekává, že tak ve střednědobém horizontu ušetří miliardy eur. Větší kraje budou mít podle vlády v evropském kontextu větší váhu a budou konkurenceschopnější.

Pro reformu hlasovalo 95 poslanců dolní komory francouzského parlamentu, proti bylo 56 poslanců. Národní shromáždění, ovládané vládními socialisty, tak odmítlo změny navrhované Senátem, který preferoval 15 krajů, a nové administrativní členění Francie bylo s konečnou platností schváleno.

Nová mapa regionů Francie bude platná od ledna roku 2016. Proti změnám byl podle agentury DPA odpor především v Alsasku, regionu při hranicích s Německem, kde se mnoho lidí obává ztráty identity a zvýšeného daňového zatížení kvůli financování chudších oblastí. Alsasko se má spojit s Lotrinskem a regionem Champagne-Ardenne.

Sporné jsou také fúze krajů Střední Pyreneje a Languedoc-Roussillon na jihu Francie a Nord-Pas-de-Calais s Pikardií na severu.

Zámořské departementy Guadeloupe, Martinik. Francouzská Guyana, Réunion a Mayotte zůstanou reformou nedotčeny.

Francouzský systém správy a samosprávy je častým terčem kritiky pro svou složitost a nákladnost. Například podle jedné zprávy vypracované na žádost vlády vyplýtvají regionální orgány kvůli překrývání pravomocí 5,7 miliardy eur ročně. Kontinentální Francie je dále rozdělena na 101 departementů (včetně pěti zámořských), 342 arrondissementů, 4055 kantonů a 36.552 obcí.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek