Itálie: prezident plánuje odstoupit z funkce

19.12.2014
čtk

Italský prezident Giorgio Napolitano potvrdil, že má v úmyslu brzy odstoupit ze své funkce, napsala agentura AP.

V italských médiích kolují již několik týdnů spekulace, že hlava státu oznámí svou rezignaci na přelomu roku. Napolitano dal už při svém znovuzvolení loni na jaře najevo, že se do druhého funkčního období pouští jen s ohledem na politickou krizi a že ho nemusí dokončit.

Během každoročního vánočního setkání s diplomaty, které se uskutečnilo ve čtvrtek, italský prezident hovořil o „bezprostředním zakončení prezidentského mandátu“. Itálie podle něj nebude mít problém s volbou příštího prezidenta. „Věřím, že se parlament poučil z předchozího vývoje v dubnu 2013 a že udělá vše, co bude muset,“ citovala ho agentura ANSA. Žádné další podrobnosti ale devětaosmdesátiletý prezident neuvedl.

Poslanci se v roce 2013 nebyli schopni shodnout na jméně kandidáta na prezidenta, který by získal potřebný počet hlasů, a v parlamentu proběhlo bezvýsledně pět kol hlasování. Napolitano, který do úřadu nastoupil v roce 2006, původně kandidovat nechtěl, ale pod tlakem okolností nakonec svolil.

Deník Corriere della Sera nedávno napsal, že prezident trpí řadou zdravotních problémů a oficiální povinnosti zvládá jen s vypětím sil. Chystá se prý proto oznámit demisi v novoročním projevu a úřad chce údajně definitivně opustit o několik týdnů později.

Italská média zmiňují řadu osobností, které by se mohly po případné Napolitanově demisi o uvolněný úřad ucházet. Spekuluje se například o bývalém starostovi Říma a ministru kultury Walteru Veltronim, předsedovi Senátu Pietru Grassovi či expremiérech Giulianu Amatovi a Romanu Prodim. Země prý ale má také šanci zvolit si do svého čela poprvé ženu – v této souvislosti padlo jméno předsedkyně ústavního výboru Senátu Anny Finocchiarové.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek