Řecké volby: SYRIZA sílí

06.01.2015
čtk

Nejnovější průzkum ukazuje, že necelé tři týdny před předčasnými parlamentními volbami posiluje Koalice radikální levice (SYRIZA) svoje pozice nad vládnoucí Novou demokracií. Má dokonce naději na nadpoloviční většinu v parlamentu a sestavení jednobarevné vlády.

Podle ústavu pro výzkum veřejného mínění Palmos Analysis vede Koalice radikální levice (SYRIZA) nad Novou Demokracií (ND) premiéra Antonise Samarase o 7,5 procentního bodu. Při započítání přiměřeného počtu nerozhodnutých voličů by s 35,5 procenta hlasů a prémií 50 poslanců pro vítěze mohla SYRIZA ve 300členném parlamentu obsadit 149 křesel.

Koncem prosince průzkumné agentury vykazovaly mezi oběma rivaly rozpětí tří až pěti procentních bodů.

Na třetím místě se stabilně udržují neonacisté ze Zlatého úsvitu, jejichž preference se pohybují kolem sedmi až osmi procent. Čtvrtí by mohli skončit komunisté a jako páté protestní hnutí Potami (Řeka).

Do parlamentu by se dostali ještě Nezávislí Řekové a socialisté, které ale opustil jejich bývalý předseda Jorgos Papandreu. Ten založil o víkendu novou stranu, která dostala název Hnutí demokratických socialistů. Podle prvních náznaků zřejmě ubere socialistům asi polovinu, ne-li dvě třetiny hlasů.

SYRIZA vyvolává neklid v mezinárodních finančních kruzích stále opakovaným záměrem vymoci si od věřitelů zrušení většiny dluhů. Její vůdce Alexis Tsipras argumentuje tvrzením, že ústupků se lze domoci, protože věřitelé nestojí o ztráty z případného řeckého bankrotu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek