Moscovici: Komise do voleb v Řecku nezasahuje

07.01.2015
čtk

Evropská komise nezaujme v kampani před předčasnými parlamentními volbami v Řecku žádný postoj. Prohlásil to eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici.

Podle průzkumů veřejného mínění se v Řecku rýsuje vítězství opoziční levicové strany SYRIZA, která hodlá usilovat o zmírnění dosavadních úsporných opatření, což může podle některých názorů vést až k odchodu Řecka z eurozóny.

Moskovici pro Bild

Koncem loňského roku Moscovici v rozhovoru s nejčtenějším německým listem Bild vyzval řecké voliče a politiky, aby podpořili „nezbytný proces reforem příznivých pro růst“, aby „Řecko opět v eurozóně prosperovalo“. To ale prý neznamená, že tím zaujal postoj k předvolebním politickým debatám v Řecku, řekl před novináři. „Nejde o výzvu, aby voliči hlasovali pro toho, či onoho. Voliči budou své lídry vybírat svobodně,“ citovala jej dnes agentura AFP.

Moscovici také řekl, že reformy přinesly v Řecku již své ovoce, takže by nebylo vhodné se od nich „bezmyšlenkovitě odvracet“. Pokud se novým řeckým premiérem stane vůdce uskupení SYRIZA Alexis Tsipras, pak budou zástupci unie vyjednávat s ním „na základě jejich návrhů“.

Tsipras už vyzrál

Další unijní činitel podle AFP poznamenal, že Tsipras navzdory své ostré rétorice již vyzrál. „Za určitých podmínek s ním lze spolupracovat, pokud najdeme společnou řeč. Nesmí se myslet, že je spolupráce s Tsiprasem vyloučena. Je na něm, aby se vyhranil,“ podotkl činitel.

Evropská komise je obviňována, že vyvíjí nátlak na Řecko a jeho obyvatele. Například nový šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker se po oznámení předčasných voleb v Řecku nechal slyšet, že by si nepřál, aby se k moci dostaly „extremistické síly“.

Německý tisk o „Grexitu“

Týdeník Der Spiegel o víkendu napsal, že Německo již nehodlá za každou cenu bránit odchodu Řecka z eurozóny. Za radikální změnou postoje spolkové vlády podle listu stojí pokrok, který eurozóna učinila od nejhoršího období dluhové krize a díky němuž by měl odchod Řecka na ostatní země platící eurem pouze omezené dopady.

Podle dnešního zpravodajství Deutsche Welle jsou hovory o takzvaném „Grexitu“, tedy odchodu Řecka z eurozóny, jen strašákem na voliče. Ve skutečnosti prý není odchod Řecka z devatenáctičlenného seskupení v ničím zájmu a pokud bude vládnout SYRIZA, pak se Tsipras určitě na nějakém kompromisu s mezinárodními věřiteli shodne tak, aby žádná strana neztratila tvář.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek