Řeckým ministrem financí bude ekonom Varufakis

27.01.2015
čtk

Řecký profesor ekonomie Jannis Varufakis potvrdil, že se stane novým ministrem financí ve vládě premiéra Alexise Tsiprase.

Vůdce levicové strany SYRIZA se na zformování kabinetu dohodl s pravicovou stranou Nezávislí Řekové (ANEL). Složení vlády by měl Tsipras oznámit dnes odpoledne. Jak uvedla SYRIZA na svém twitterovém účtu, počet ministrů ve vládě se sníží a mělo by jich být pouze deset.

„Stane se to během dneška, poté i složíme přísahu,“ uvedl Varufakis o svém jmenování ministrem v rozhovoru pro irskou rozhlasovou stanici Newstalk. „Jako příští ministr financí vás mohu ujistit, že v rámci euroskupiny nepodpořím řešení, které je dobré pro řeckého daňového poplatníka, ale špatné pro irského, slovenského, německého, francouzského či italského daňového poplatníka,“ prohlásil ekonom.

Třiapadesátiletý Varufakis se tak stane hlavním vyjednávačem s mezinárodními věřiteli Řecka, poznamenala agentura Reuters. SYRIZA se staví proti úsporným opatřením souvisejícím s mezinárodní finanční pomocí. Hodlá požadovat změnu podmínek záchranného programu a odpis velké části řeckého dluhu. Ten dosahuje skoro 320 miliard eur (8,9 bilionu Kč). Tyto požadavky by mohly dostat Řecko do sporů s ostatními členy eurozóny a ohrozit členství Řecka v měnové unii.

V novém řeckém kabinetu má mít prakticky všechna křesla SYRIZA. Vůdce Nezávislých Řeků Panos Kammenos má podle médií obdržet rezort obrany a neusiluje v kabinetu o místopředsednický post. Jeho strana bude mít ještě několik státních tajemníků, včetně toho pro vztahy s pravoslavnou církví.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek