V Řecku poprvé zasedá vláda vedená Tsiprasem

28.01.2015
čtk

V Řecku dnes poprvé zasedá nová vláda v čele s premiérem Alexisem Tsiprasem, s jehož výrazně levicovou stranou SYRIZA vytvořili po nedělních volbách koalici pravicoví nacionalisté.

Nový kabinet vznikl neobyčejně rychle spojením na první pohled nesourodých politických formací. Společně s Nezávislými Řeky však SYRIZA sdílí jednoznačný odpor k pokračujícímu splácení mezinárodních dluhů a politice ekonomických škrtů na současné úrovni.

Novou vládu čeká ještě v tomto týdnu vysvětlování budoucích ekonomických kroků. Ve čtvrtek Atény navštíví předseda Evropského parlamentu Martin Schulz a v pátek šéf eurozóny a nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, kteří budou hlavně sondovat postoj řecké vlády k dluhovým závazkům vůči mezinárodním věřitelům.

Otazník se také začíná vznášet nad přístupem nového kabinetu k zahraničně politickým otázkám. SYRIZA, která netají své sympatie k Moskvě, se v úterý distancovala od kritiky Evropské unie vůči zhoršující se krizi na Ukrajině a od příprav dalších možných sankcí proti Rusku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek