Francie: Vallsova vláda ustála hlasování o nedůvěře

20.02.2015
čtk

Ve francouzském Národním shromáždění se hlasovalo o nedůvěře socialistické vlády premiéra Manuela Vallse, a to kvůli tomu, že chtěl dekretem, tedy bez souhlasu parlamentu, přijmout liberální ekonomické reformy. Vedení socialistů před samotným hlasováním vyhrožovalo svým členům, že vyloučí ty, kteří vládu nepodpoří.

Valls řekl, že považuje hospodářské reformy za nezbytné k tomu, aby Evropská komise dala Francii více času na zlepšení stavu veřejných financí, Valls také uvedl, že považuje rebely z vlastní strany za „nezodpovědné“. Pro některé krajně levicová členy Socialistické strany jsou navrhované reformy příliš liberální.

Reformní návrh pojmenovaný podle ministra hospodářství Emanuela Macrona má podle vlády pomoci snížit nezaměstnanost, ozdravit státní finance a podpořit ekonomický růst. Umožňuje také více obchodům, aby prodávali večer a o nedělích. Firmy by podle něj také mohli snadněji propouštět i přijímat nové pracovníky.

Za dobu trvání tzv. francouzské páté republiky, která vznila v roce 1958, byla poslaneckou sněmovnou nedůvěra vládě vyslovena pouze v roce 1962, a to vládě gaullisty Georgesa Pompidoua.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek