V Itálii byla schválena reforma trhu práce

23.02.2015
čtk

Italský premiér Matteo Renzi pokročil ve svém reformním úsilí, italský kabinet totiž schválil legislativní návrhy, které mají pomoci v boji s nezaměstnaností a vytvořit podle premiéra nová místa na trhu práce. Kvůli nim bude ale mj. možné snáze propustit zaměstnance. Nezaměstnanost v Itálii dosahovala v prosinci podle Eurostatu 12,9 procenta.

Opatření už dříve schválil také parlament. Podle Renziho odhadů by reformy, podle nichž by mělo dojít k důrazu na jiný druh pracovní smlouvy, měly v příštích několika měsících napomoci k tomu, že až 200 tisíc zaměstnanců by mohlo přejít z poměru na dobu určitou do trvalého kontraktu, který by jim mohl zajišťovat lepší práva. Navíc v případě propuštění by zaměstnanec mohl dostat odškodné, jehož výše roste s délkou trvání pracovního poměru.

Většina ekonomů návrhy chválí, ale dodává, že pouze v případě oživení italské ekonomiky se podaří snížit nezaměstnanost. OECD odhaduje, že HDP Itálie by se letos mohl zvýšit o 0,6 procenta. Itálie by měla letos zaznamenat růst poprvé po tříleté hospodářské recesi.

Názory na nové reformy trhu práce se ale liší. Zatímco zaměstnavatelé chtěli mnohem hlubší reformy, odbory se proti nim také bouří, ale kvůli tomu, že podle nich reformy omezují práva zaměstnanců.

Parlament ještě bude rozhodovat o dalších reformách trhu práce- o systému podpory v nezaměstnanosti a o změně v systému úřadů práce.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek