V Syrize sílí opozice vůči dohodě s eurozónou

24.02.2015
čtk

Levicová strana SYRIZA, která po vítězství v lednových volbách vládne Řecku, se potýká s rostoucí vzpourou proti dohodě s eurozónou o pokračující úvěrové pomoci zemi.

Rodící se odpor levicové části vedení strany plnou vahou podpořil poslanec Evropského parlamentu za formaci SYRIZA Manolis Glezos, veterán odboje za druhé světové války, který je pokládán za žijící legendu levicové politiky a ve straně představuje morální autoritu. K odporu vyzval i světově uznávaný skladatel Mikis Theodorakis.

Dvaadevadesátiletý Glezos po pátečním ohlášení dohody řecké vlády s eurozónou v neděli konstatoval, že se ani v nejmenším nezměnila dosavadní situace, tedy že stále platí stávající dohody, proti nimž přitom SYRIZA v předvolební kampani ostře útočila. Vedení strany obvinil z toho, že před volbami živilo v lidech iluze, a vyzval spolustraníky, aby se na mimořádné schůzi rozhodli, zda přijmou „novou realitu“.

Přejmenování nic neřeší

„Tím, že se přejmenuje trojka (věřitelských organizací) na instituce, memorandum (program pomoci) na dohodu a věřitelé na partnery, stejně jako když se překřtí maso na rybu, se předchozí situace nezmění,“ uvedl ve svém prohlášení Glezos, který jako mladík vylezl s kamarádem za německé okupace v roce 1941 na aténskou Akropoli a z jejího stožáru strhl nacistickou vlajku.

Podle řeckého politika utekl měsíc od voleb, aniž vláda učinila příslušnými zákony přítrž úsporným opatřením, k nimž se země zavázala výměnou za rozsáhlý mezinárodní program finanční pomoci. „Škoda, přeškoda. Ze své strany se omlouvám řeckému lidu, že jsem se podílel na této iluzi. Než ale pokročí zlo, než bude příliš pozdě, musíme reagovat,“ pokračoval Glezos.

„Někdo tvrdí, že u dohody musíte ustoupit i vy. Za prvé, mezi utlačovateli a utlačovanými nelze dělat žádné kompromisy, stejně jako mezi otrokem a dobyvatelem. Jediným řešením je svoboda,“ zdůraznil politik.

Reakce evropského tisku

Politikovy reakce si všimly i některé západní sdělovací prostředky. Francouzský levicový deník Libération ji označil za úder hromu a všímá si i dohadů ve vedení strany SYRIZA, zda by se kvůli dohodě nemělo uskutečnit referendum. Podle španělského listu El País dohoda s eurozónou „vytváří trhliny v řecké vládě“, britský deník The Guardian považuje Glezosovu reakci za výzvu Řekům, aby proti dohodě povstali. The New York Times při referování o vzpouře v řadách strany SYRIZA upozorňuje i na první ministerskou výhrůžku podání demise.

Podle serveru deníku Ta Nea se ozval dnes také skladatel Theodorakis, známý svými levicovými názory a komunistickou minulostí. Podle něj by řecká vláda měla alespoň nyní projevit odvahu odpovědět „óchi“ (ne) na dosavadní „nein“ německého ministra financí Wolfganga Schäubleho.

„Do jaké míry a jak dlouho budeme mít za povinnost snášet urážky, hrozby a všechny druhy zločinů od Evropy, kterou ovládají banky a zájmy Německa, jež se stalo dominantní silou s neukojitelnými chutěmi s cílem podrobit evropské národy vlastní vůli? Moje odpověď zní: Dost!“ říká umělec.

Podle Theodorakise je současná Evropská unie horší než bylo v druhé polovině minulého století Evropské hospodářské společenství. Je tak prý „přirozené spojovat její dnešní negativní tvář s nespravedlností, urážkami a zločiny spáchanými Evropou proti našemu (řeckému) lidu v posledních dvou stoletích“.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek