Labouristé a UKIP se přetahují o voliče

24.02.2015

Šéf britských labouristů Ed Miliband má velkou konkurenci v UKIPu, tedy Nezávislých, v čele s Nigelem Faragem. Výraznou a viditelnou ránu labouristů zasadila jejich členka a exšéfka Národní výkonné komise Harriet Yeová, která přešla právě k Nezávislým.

I když si Miliband nemyslí, že UKIP je strana pro dělníky, bude mít problém je u labouristů udržet. „V tuhle chvíli nebudu volit labouristy“, řekl podle listu The Independent elektrikář společnosti BAE Peter Baldwin Milibandovi při jeho návštěvě Lancashire. Baldwin dodal, že další lidé v jeho okolí se chystají místo labouristů volit UKIP.

Yeová odešla od labouristů na protest proti tomu, že Miliband nechce po případném vítězství v letošních parlamentních volbách uspořádat referendum o vystoupení Británie z EU. „Jsem spokojený, že UKIP může spoléhat na podporu tak respektované osobnosti, jakou je Harriot Yeová… …je dalším hlasem volajícím po tom, aby si Británie mohla svoji budoucnost vybrat. Vítáme podporu napříč spektrem a Harrietina podpora je toho důkazem“, uvedl Farage pro list Daily Mail, který dodává, že proti Milibandově neochotě k uspořádání referenda je také největší dárce Labouristické straně John Mills, který jí v roce 2013 poslal 1,65 milionů liber.

„Nemůžu pomoci nikomu, kdo nás chce odříznout od zbytku světa“, uvedl Miliband v odpovědi seskupení Unite for referendum v červenci 2014 pro web Breitbart k referendu o vystoupení Británie z EU. Šéf labouristů opakovaně odmítl výzvu svých donorů, aby referendum v budoucnu uspořádal.

Problémem mezi labouristy a jejich dělnickými voliči je postoj strany k imigraci. Labouristická strana není tak nekompromisní vůči imigrantům jako UKIP. Miliband se už na podzim roku 2014 pokoušel přitvrdit v oblasti imigrace, aby si udržel voliče z nižších sociálních vrstev. „Potřebujeme přísnější kontrolu lidí, kteří sem přicházejí“, uvedl Miliband podle listu The Independent. Miliband tehdy slíbil, že prodlouží dobu, po kterou nemají imigranti z jiných členských zemí EU právo žádat v Británii o daňové úlevy a benefity, usnadní deportaci kriminálníků pryč ze země a usnadní monitorování lidí, kteří přijdou do Británie, čímž se bude snažit omezit ilegální imigraci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek