Komise bude usměrňovat spor mezi Řecka se Španělskem a Portugalskem

03.03.2015
čtk

Španělsko a Portugalsko, podle řeckého premiéra a šéfa levicového seskupení SYRIZA Alexis Tsipras, vede spiknutí konzervativních sil v Evropě proti zadluženým Aténám. Evropská komise hodlá být ve sporu členských zemí EU mediátorem.

Poté, co si Španělsko a Portugalsko v Bruselu stěžovaly na Tsiprasovo prohlášení, Evropská komise se rozhodla vložit se do sporu mezi Španělskem a Portugalskem na jedné straně a Řeckem na straně druhé, uvedla mluvčí Komise Mina Andreevová. Komise si dala za cíl dosáhnout mezi členskými zeměmi EU shody.

Mluvčí komise uvedla, že Komise dostala požadavek, aby se k věci vyjádřila. Andreevová řekla, že cílem je najít shodu mezi členskými zeměmi EU a eurozóny, nikoliv hodnotit jednotlivé výroky. Podle mluvčí je podstatné, aby státy uznávaly své závazky a respektovaly svá starší prohlášení.

Španělský premiér Marian Rajoy byl Tsiprasovým výrokem pobouřen a vyzval ho, aby Španělsko a Portugalsko neobviňoval za chyby, za které si může sám. Portugalský premiér Pedro Passos Coelho uvedl, že je v „rozpacích nad nepodloženými obviněními“ a napsal dopis Evropské komisi.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek