EP podezřívá francouzskou Národní frontu ze zpronevěry

10.03.2015
Euroskop, čtk, 10.3. 2015

Evropský parlament (EP) pověřil unijní Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), aby vyšetřil podezření ze zneužití peněz, které EP poskytuje svým členům na placení asistentů.

Podezření se týká francouzské krajně pravicové Národní fronty. Ta prý z rozpočtu EU platila 20 lidí, kteří v dokumentech strany figurovali jako její představitelé na národní úrovni, ale jejich práce nijak nesouvisela s činností Evropského parlamentu. Podle serveru EurActiv strana jde celkem o 7,5 milionu eur.

Evropský parlament v pondělí oznámil, že na protikorupční úřad se s žádostí o prošetření případu obrátil předseda EP Martin Schulz. „Asistenti placení Evropským parlamentem musejí vykazovat práci přímo související s výkonem parlamentního mandátu,“ zdůraznil europarlament.

Národní fronta má v Evropském parlamentu 22 poslanců včetně své předsedkyně Marine Le Penové. Z některých průzkumů vychází jako strana s nejsilnější voličskou podporou ve Francii. Těží z nespokojenosti se socialistickým prezidentem Françoisem Hollandem a vysokou nezaměstnaností.

Le Penová na Twitteru uvedla, že hodlá proti „falešnému obvinění“ podat stížnost. Místopředseda strany Florian Philippot k podezřením uštěpačně na Twitteru poznamenal, že „Schulz má v zásadě pravdu“, protože „naši asistenti nepracují pro Evropskou unii, ale proti ní“.

OLAF nyní musí rozhodnout, zda zahájí vyšetřování, což může trvat několik měsíců.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek