Tsipras bude jednat s Merkelovou

23.03.2015
čtk

Řecký premiér Alexis Tsipras dnes přijíždí na první oficiální návštěvu Berlína, kde bude s německou kancléřkou Angelou Merkelovou jednat především o hospodářských problémech své země.

Vztahy Německa a Řecka se od lednového nástupu Tsiprasovy vlády výrazně zhoršily. Berlín Atény obviňuje z toho, že ustupují od úsporných opatření, jimiž mezinárodní věřitelé podmínili pomoc zadlužené zemi.

Merkelová se s Tsiprasem setkala už minulý týden na okraj summitu Evropské unie v Bruselu. Po několikahodinovém jednání s řeckým premiérem a se zástupci evropských institucí německá kancléřka oznámila, že Atény v krátké době předloží seznam konkrétních reformních záměrů.

Eurozóna koncem února souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Ta peníze potřebuje k tomu, aby odvrátila platební neschopnost země. Evropská komise podle listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung předpokládá, že Atény nyní mají dostatek hotovosti pouze do 8. dubna.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Výměnou za úvěrovou podporu ale muselo zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek