Francie snížila odhad rozpočtového schodku

27.03.2015
čtk

Francouzská vláda snížila odhad rozpočtového schodku pro letošní rok. Uvedla rovněž, že hospodářský růst Francie by měl letos překonat původně předpokládané jedno procento. Informovala o tom agentura Reuters.

Statistický úřad oznámil, že rozpočtový schodek Francie loni klesl na čtyři procenta hrubého domácího produktu ze 4,1 procenta v předchozím roce. Vláda přitom předpokládala, že deficit stoupne na 4,4 procenta HDP.

„Otevírá to cestu k revizi letošního deficitu na zhruba 3,8 procenta HDP,“ řekl k dnešním statistickým údajům francouzský ministr financí Michel Sapin. Podle dosavadní vládní prognózy měl přitom letošní schodek dosáhnout 4,1 procenta HDP.

Dnešní statistické údaje rovněž potvrdily, že francouzská ekonomika loni stoupla o 0,4 procenta, tedy stejným tempem jako v roce 2013. „V roce 2015 dosáhneme více než jednoprocentního růstu,“ řekl Sapin.

Francie tento měsíc dostala od Evropské unie další dva roky na to, aby snížila rozpočtový schodek pod tři procenta HDP, což je limit stanovený pravidly EU. Prodloužení termínu je už třetím v pořadí – země je v řízení kvůli nadměrnému schodku od dubna 2009.

„Vláda má plnou důvěru ve svou schopnost snížit veřejný deficit pod tři procenta v roce 2017 a současně podpořit hospodářské oživení,“ uvedl dnes Sapin. V únoru vláda schválila hospodářské reformy prezidenta Françoise Hollandea, které mají podpořit ekonomický růst, ozdravit státní finance a přispět ke snížení nezaměstnanosti.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek