Sarkozy ovládl departementové volby ve Francii

30.03.2015
čtk

Opoziční pravicová koalice vedená Svazem pro lidové hnutí (UMP) exprezidenta Nicolase Sarkozyho zvítězila ve francouzských volbách do departementů, vyplývá to z průzkumů u voličů odcházejících z hlasovacích místností, které krátce po uzavření volebních místností zveřejnila průzkumná agentura CSA. Národní fronta (FN) ale podle jejího čelného představitele neovládla žádný z departementů, a to i přes velký volební zisk. Pro Hollandovy socialisty jde o porážku.

Už v prvním kole voleb před týdnem vyhrála UMP, druhá skončila FN, kterou průzkumy favorizovaly, a třetí socialisté. UMP by podle průzkumu mohla získat 66 až 70 ze zhruba stovky departementů Koalice v čele se Sarkozym vedla 41 departementů. „Francouzský lid důrazně odmítl politiku Françoise Hollandea a jeho vlády,“ řekl Sarkozy agentuře Reuters k odhadům výsledků. Socialisté asi přijdou o polovinu z 61 departementů, které do těchto voleb ovládali.

„Krajní pravice je příliš silná, tyto výsledky jsou výzvou pro všechny demokraty,“ uvedl francouzský premiér Manuel Valls k porážce socialistů ve volbách do departementů.

FN před týdnem získala zhruba čtvrtinu hlasů, počet jejích radních se prudce zvýší. V prvním kole bylo zvoleno osm jejích kandidátů a k nim by se nyní podle průzkumů mělo přiřadit dalších až 108 z celkového počtu 4108 volených radních, dosud měla FN pouze dva radní.

Le Penová výsledek hlasování označila podle agentury Reuters za „základ pro velká budoucí vítězství“. Bude totiž mít k dispozici základnu lokálních představitelů své strany. Přesto, ale Florian Philippot, který je po Marine Le Penové „dvojkou“ Národní fronty, agentuře AFP řekl, že jeho strana podle všeho nakonec žádnou z rad neovládla, předvolební odhady přitom uváděly, že FN sice nemusí získat žádný departement, ale mohla by ovládnout i dva. Le Penová předtím odhadla, že FN by mohla získat jeden severní a jeden jižní departement.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek