Britští konzervativci posílili náskok ve volebních preferencích

14.04.2015
čtk

Podpora britské Konzervativní strany premiéra Davida Camerona se v předvolebním průzkumu zvýšila o tři procentní body na 39 procent, zatímco u opoziční Labouristické strany se snížila o dva procentní body na 33 procent. Ukázaly to výsledky ankety, které dnes zveřejnila agentura ICM, necelý měsíc před volbami 7. května. Podle ICM jde o nejlepší výsledek konzervativců od března 2012.

První ankety, které signalizovaly posilování obliby konzervativců, se objevily už loni na podzim, agentury ale do začátku letošního roku zjišťovaly zpravidla těsný náskok labouristů. V únoru Cameronova strana labouristy v této sérii průzkumů předstihla poprvé, ale tehdy jen těsně.

Dosud převažovalo přesvědčení, že letošní parlamentní volby by měly být jedny z nejméně předvídatelných hlasování v poválečné historii Británie. Také jiný průzkum, jehož výsledky dnes zveřejnil ústav Populus, stále dává stejné šance oběma hlavním britským stranám.

Za hlavní slabost labouristů se označuje jejich ekonomický program. Cameron, jehož vláda dokázala uchránit zemi před největšímu dopady finanční krize v Evropě, tvrdí voličům, že příchod labouristů k moci by znamenal „návrat ekonomického chaosu“. Šéf labouristů Ed Miliband se proto dnes ve svém předvolebním projevu v Manchesteru zaměřil na ekonomiku a ujišťoval, že je s to zodpovědně řídit ekonomiku země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek