Konflikt uvnitř AfD. Končí Hans-Olaf Henkel

24.04.2015
čtk

Europoslanec a místopředseda strany Alternativa pro Německo (AfD) ji opouští. V rozhovoru s deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že nesouhlasí se snahou „pravicových ideologů“ stranu ovládnout. Uvnitř mladé a ve volbách úspěšné strany tak eskaluje napětí mezi liberálním a nacionálním křídlem.

Bývalý prezident Spolkového svazu německého průmyslu (BDI) Henkel oznámil, že z vedení strany odchází s okamžitou platností. Postěžoval si také na „charakterové nedostatky“ ostatních vedoucích činitelů AfD, kterou prý čeká zánik, pokud spor o její směřování neskončí. Pětasedmdesátiletý politik hodlá i nadále pro stranu pracovat v oblastech, v nichž se drží svých zásad.

AfD dosahuje v průzkumech zhruba šestiprocentní podpory. Ve spolkových volbách v roce 2013 ještě pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Spolkového sněmu nepřekonala, ale loni se dostala do Evropského parlamentu a také do čtyř zemských sněmů.

Šéf AfD Bernd Lucke, který je stejně jako Henkel zastáncem ekonomicky liberální orientace, vyzval členy strany k přijetí usnesení, které by zakazovalo spolupráci s krajně pravicovými subjekty.

To je vnímáno jako útok proti nacionálně pravicovému křídlu, jehož hlavním představitelem je další místopředseda AfD Alexander Gauland. Toto křídlo se například nebrání kontaktům s hnutím Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které pořádá v Drážďanech a dalších městech protiislámské demonstrace.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek