Slovinsko: ústavní soud zrušil trest expremiéra

24.04.2015
čtk

Slovinský ústavní soud zrušil dvouletý trest vězení vynesený v červnu 2013 nad expremiérem Janezem Janšou kvůli údajné korupci a nařídil nový proces.

Procesní chyby v Janšově případu

Soud to odůvodnil procesními chybami. Soud k tomu to rozhodnutí dospěl jednomyslně. Zároveň konstatoval, že Janša bude během nového procesu souzen na svobodě.

Janez Janša byl odsouzen v souvislosti s plánovaným nákupem 135 obrněných vozidel od finské zbrojní firmy Patria, obchod byl ale nakonec zrušen. Soud dospěl k závěru, že obžalovaný, který stál v čele vlády v letech 2004 až 2008 a 2012 až 2013, pomohl finské zbrojovce k získání zakázky za 278 milionů eur na základě slibu firmy, že za to dostane odměnu, což slovinské trestní právo definuje jako korupční jednání.

Expremiér dodnes trvá na své nevinně a tvrdí, že jeho stíhání je politicky motivované. Proti prvoinstančnímu rozsudku se odvolal, ale vyšší soud loni v dubnu verdikt i s dvouletým trestem potvrdil. Janša se s tím ovšem odmítl spokojit a v mimořádném opravném prostředku napadl údajné procesní pochybení, jímž byl podle něj porušen základní zákon země.

Loni v červnu bývalý ministerský předseda sice výkon trestu nastoupil, ale ústavní soud poté v prosinci nařídil jeho propuštění do doby, než bude jeho případ s konečnou platností dořešen.

Snaha zbavit expremiéra mandátu

Nicméně už předtím mohl Janša vězení jako poslanec opouštět, aby se účastnil zasedání parlamentu. Uspěl totiž v červencových volbách, v nichž kandidoval v době, kdy si již odpykával trest, což slovinský právní řád formálně nezakazuje.

Poslanci se expremiéra ale pokusili o mandát připravit na základě ustanovení, podle něhož zákonodárce mandát ztrácí, jestliže byl odsouzen k více než šestiměsíčnímu odnětí svobody. Ústavní soud však s jejich usnesením Janšu ze sněmovny vyloučit následně nesouhlasil a nechal rozhodování o této záležitosti až na dobu po vynesení definitivního verdiktu v korupční kauze expremiéra.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek