Cameron vyhrál, lídří tří stran rezignovali

08.05.2015
čtk

Britský premiér David Cameron sestaví většinovou vládu. Jeho konzervativci ve čtvrtek vyhráli parlamentní volby a v 650členné Dolní sněmovně parlamentu získali 331 křesel. Volby přinesly triumf také Skotské národní straně (SNP).

Kvůli neúspěchu ve volbách rezignovali šéfové hned tří politických stran – opozičních labouristů, liberálních demokratů a Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Staronový premiér také potvrdil, že splní předvolební slib a vypíše referendum o setrvání Británie v Evropské unii.

Předvolební průzkumy předpovídaly, že hlasování bude velmi vyrovnané a že vítězem se mohou stát jako konzervativci, tak i labouristé. Jasné vítězství konzervativců je tak velkým překvapením.

Tři strany ztratily předsedy

Ještě předtím ale volební komise zveřejnila výsledky z okrsku South Thanet na jihovýchodě Anglie, kde v souboji se zástupcem konzervativců prohrál šéf protiimigrantské strany UKIP Nigel Farage. Ten po volebním neúspěchu rezignoval.

Následně oznámil rezignaci z čela strany také Nick Clegg, šéf liberálních demokratů, kteří dosud s konzervativci tvořili vládní koalici. Zatímco v roce 2010 získala strana 57 křesel, letos bylo zvoleno jen osm liberálnědemokratických poslanců.

Důsledky z volebního nezdaru vyvodil i šéf opozičních labouristů Ed Miliband. On sám byl do parlamentu zvolen znovu, jeho strana, která toužila po vítězství, ale získala jen 232 mandátů. Miliband při svém projevu vyjádřil nad volebním výsledkem zklamání a rozčarování. Hovořil také o politování nad tím, že jeho strana podlehla „vlně nacionalismu ve Skotsku“, kde dominovala na úkor labouristů Skotská národní strana.

Úspěch skotských nacionalistů

Právě SNP dosáhla ve volbách historického úspěchu, když získala 56 z 59 křesel, které má Skotsko v Dolní sněmovně. Dosud měla jen šest poslanců, nyní bude v parlamentu třetí nejsilnější stranou po vítězných konzervativcích a po labouristech.

Po návratu z Buckinghamského paláce Cameron vystoupil s krátkým prohlášením, ve které nastínil, na co se chce jeho vláda v příštích letech zaměřit. Hovořil o ekonomickém růstu, vytváření pracovních míst, ale zdůraznil i jednotu země – v jasné narážce na loňské referendum o nezávislosti Skotska, které skončilo pro Skoty neúspěchem.

Premiér nicméně uvedl, že má v plánu přenést na Skotsko, Wales a Severní Irsko další pravomoci. Potvrdil také, že uspořádá v roce 2017 referendum o členství Británie v EU na základě výsledků jednání s Bruselem o přenesení některých pravomocí zpět do Británie.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek