Cameron vyloučil nové referendum o Skotsku

11.05.2015
čtk

Britský premiér David Cameron v neděli v britské televizi vyloučil, že by Skotové mohli v brzké budoucnosti uspořádat nové referendum o své nezávislosti. Skotská národní strana (SNP) dosáhla v parlamentních volbách v Británii historického úspěchu, když získala 56 z 59 křesel, které má Skotsko v Dolní sněmovně.

Skotové podle premiéra loni odtržení od Británie „rozhodně“ odmítli. „Měli jsme referendum. Skotsko hlasovalo rozhodně pro setrvání ve Velké Británii,“ zdůraznil podle Reuters Cameron v televizní stanici Channel 4 News.

Skotové v referendu loni v září odmítli nezávislost poměrem 55 ku 45 procentům hlasů. I někteří skotští nacionalisté poté usoudili, že otázkou nezávislosti se bude zabývat až příští generace. Po nynějším volebním úspěchu však ožily spekulace o možnosti nového referenda, třeba v roce 2016 u příležitosti voleb skotského parlamentu.

Hlas Skotska bude slyšet

Předsedkyně skotských nacionalistů vzkázala Cameronovi, že hlas Skotska bude slyšet tak jako nikdy. „Už v pátek jsem premiérovi řekla, že co se týče zacházení Westminsteru se Skotskem, nic už nemůže být a nebude takové jako doposud,“ řekla Sturgeonová na schůzce s nově zvolenými poslanci své strany.

Kandidáti SNP před volbami ujišťovali, že budou v britském parlamentu bojovat za Skotsko a zasadí se o ukončení úsporných opatření, jež zavedl Cameronův ministr financí George Osborne. „Lidé ve Skotsku volili program SNP, který měl jako hlavní prioritu konec utahování opasků,“ řekla Sturgeonová. „Nezklameme vás,“ vzkázala voličům své strany.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek