Cameron: Jednání o vztazích s EU nebudou jednoduchá

22.05.2015
čtk

Jednání s ostatními lídry Evropské unie o reformě vzájemných vztahů Británie a osmadvacítky nebudou jednoduchá, prohlásil v lotyšské metropoli Rize staronový britský premiér David Cameron. Diskusi prý chce ale začít ještě na okraj probíhajícího summitu Východního partnerství.

„Budou vzestupy a pády. Jeden den uslyšíme, že něco půjde, a druhý den, že něco jiného je nemožné,“ řekl Cameron při příchodu novinářům. Je prý ale rozhodnutý rozhovory o reformě dotáhnout do konce, aby občané Británie měli před referendem o setrvání v EU skutečnou možnost volby.

Referendum v případě svého vítězství v nedávných parlamentních volbách v Británii Cameronovi konzervativci slíbili uspořádat do konce roku 2017, nyní se už ale proslýchá možnost jeho konání urychlit.

Evropská komise i významné státy unie daly po volbách v Británii z počátku května najevo, že teď je míč na straně Londýna a Cameron musí jasně sdělit, jaké změny vzájemných vztahů si představuje. Podle agentury Reuters dal už ve čtvrtek britský premiér najevo, že jednou z otázek bude například možnost omezit přístup občanů z jiných členských zemí k britskému sociálnímu systému.

Rozhodne se již v červnu?

Zásadní diskuse se přitom čeká už na příštím unijním summitu, plánovaném na konec června. Ostatní země dosud v zásadě vylučovaly možnost diskuse o změně základních evropských smluv, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ale hovořil také o svém odhodlání dojednat s Brity „spravedlivý vztah“. Také například dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová v Rize prohlásila, že se v rozhovorech najde „dobré řešení pro Evropskou unii“.

Například litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová ale dnes v Rize varovala, že zachování volného pohybu osob v unii je zásadní. Lepší než se snažit si v rámci EU vyjednat výhody a výjimky by podle ní byla snaha o nalezení takového výsledku, který by vyhovoval všem.

Téma snahy Británie o reformy EU společně s diskusemi kolem řešení tíživé hospodářské situace Řecka do jisté míry zastiňují skutečný důvod, proč se ve čtvrtek evropští politici do Rigy sjeli. Summit Východního partnerství má především potvrdit pokračující zájem EU na spolupráci se šesti zeměmi z východu Evropy, byť v míře, kterou si mají postsovětské státy určit samy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek