Španělsko: vládní lidovci vyhráli místní volby, ale pohoršili si

25.05.2015
čtk

Španělská vládnoucí Lidová strana si sice ve většině regionů nedokázala zajistit většinu, a to zejména kvůli novým stranám, ale v místních a regionálních volbách přesto získala nejvíc hlasů.

Výsledky jsou odrazem čtyřech let velkých výdajových škrtů, za které voliči potrestali premiéra Mariana Rajoye po čtyřech letech, zároveň poslední léta poznamenala řada korupčních skandálů, uvedla agentura Reuters.

Po sečtení zhruba 97 procent hlasovacích lístků mají lidovci 26,9 procenta hlasů, napsala agentura APA. Společně s opozičními socialisty ale obdrželi dohromady pouze 52 procent hlasů, zatímco v obecních volbách před čtyřmi lety to bylo 65 procent hlasů, ukazují podle agentury AP výsledky po sečtení 90 procent hlasovacích lístků.

Lidovcům přinesly nedělní obecní volby nejhorší výsledek od roku 1991. Strana přišla o absolutní většinu v Madridu a ve Valencii. Kdyby by se levicové strany dohodly na koalicích, mohli by se lidovci poprvé po 20 letech dostat do opozice.

Podemos roste

V hlavní městě Madridu sice lidovci získali 21 křesel v 57členném místním shromáždění. Těsně za nimi skončila koalice Ahora Madrid podporovaná levicovým hnutím Podemos, která získala o pouhé jedno křeslo méně. Socialisté skončili třetí s devíti mandáty, podle Reuters však lze očekávat, že se dohodnou na vytvoření koalice s Ahora Madrid. Vznik levicové koalice se očekává ve Valencii, kde by takový vývoj pro lidovce rovněž znamenal ztrátu kontroly nad městem.

Voliči v neděli rozhodovali o obsazení parlamentů ve 13 ze 17 oblastí a více než 8000 radnic, Ve všech regionech, kde se v neděli hlasovalo, budou obě velké strany muset zahájit koaliční jednání s menšími stranami.

Lidovci doplatili na škrty

Pátá největší ekonomika EU se již šestým rokem potýká s těžkou situací a dlouhodobě nevídanou téměř čtvrtinovou nezaměstnaností, která se mezi mladými lidmi v řadě regionů blíží 50 procentům. Za vlády lidovců se sice Španělsko vrátilo k ekonomickému růstu, ale nepříznivou rozpočtovou bilanci se kabinet snaží řešit snižováním sociálních výdajů a růstem daní, což vyvolává značný odpor části voličstva.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek