Andrzej Duda zvítězil v polských prezidentských volbách

25.05.2015
čtk

Opoziční kandidát Andrzej Duda vyhrál druhé kolo prezidentských voleb v Polsku. Dosavadní polský prezident Bronislaw Komorowski, který post obhajoval uznal svou porážku.

Podle odhadů, který vypracovala společnost Ipsos, hlasovalo pro Dudu 53 procent voličů, a pro Komorowského 47 procent. Volební účast byla 56,1 procenta.

Pro Právo a spravedlnost (PiS), za níž Duda kandidoval, jde o významné volební vítězství. „My můžeme Polsko změnit,“ prohlásil příští prezident před slavícími přívrženci. Duda slíbil, že bude otevřeným prezidentem usilujícím o jednotu. Připustil, že překonání problémů země si vyžádá mnoho obtížné práce.

Duda získal nespokojence

Podle agentury Reuters výsledky voleb odrážejí rozčarování polských voličů nad tím, že nově nabytá prosperita země nemá na obyvatele rovnoměrnější dopad. Zjevně jasné vítězství Dudy je nečekané. Duda těsně zvítězil už v prvním kole, což analytici považovali za překvapení. Předvolební průzkumy před rozhodujícím hlasováním napovídaly, že výsledky budou velmi těsné.

„Demokracie spočívá v tom, že výsledky voleb jsou nejen uznávány, ale také respektovány,“ prohlásil prohlásil končící prezident. „Respektuji vaši volbu,“ vzkázal voličům Komorowski před davem svých stoupenců. „Přeji si, aby byl můj vyzyvatel úspěšným prezidentem,“ dodal Komorowski, kterého podporovala vládní středopravá Občanská platforma (PO) premiérky Ewy Kopaczové.

Prezidentské volby jsou považovány za test nálad v Polsku před podzimními parlamentními volbami. Analytici upozorňovali, že vítězství Dudy v prezidentských volbách by jeho straně mohlo na podzim usnadnit cestu do vlády, protože tento politik propůjčí své straně novou, méně radikální tvář a může formaci pomoci získat hlasy středových voličů.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek