Dánsko: premiérka vyhlásila na 18. červen volby

27.05.2015
čtk

Dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová vyhlásila na 18. června volby.

Premiérčina sociálnědemokratická strana a její koaliční spojenci zaostávali v pondělním průzkumu veřejného mínění agentury Ritzau o devět procent za skupinou opozičních stran vedených Liberální stranou Venstre, v jejímž čele stojí někdejší předseda vlády Lars Lökke Rasmussen.

Počet příznivců předsedkyně vlády a její strany ale v posledních týdnech vzrostl poté, co vláda představila řadu iniciativ na podporu růstu a vystoupila s ostřejšími výroky na téma imigrace. Vyhlášení parlamentních voleb ještě před letní sezonou se tak všeobecně očekávalo, napsala agentura Reuters.

Premiérka: překonali jsme krizi

Thorningová-Schmidtová v úterý prohlásila, že Dánsko překonalo ekonomickou krizi, a slíbila mimořádné investice ve výši 39 miliard dánských korun (143 miliard Kč) do veřejně prospěšných služeb. Tyto finanční prostředky, které mají být rozděleny do roku 2020, jsou určeny pro zdravotnictví, seniory, jesle a školky, ochranu životního prostředí a policii, napsala agentura Reuters.

„Dnes můžeme jasně říci, že Dánsko má krizi za sebou. Přečkali jsme nejtěžší roky a země je znovu na bezpečné cestě,“ řekla dánská ministerská předsedkyně v úterý novinářům, přičemž poukázala na nižší nezaměstnanost, souvislý hospodářský růst v posledních čtvrtletích a nejvyšší spotřebitelskou důvěru za posledních několik let.

Omezení dávek imigrantům

Dánská vláda rovněž zvýšila předpověď hospodářského růstu na letošní rok z 1,4 procenta na 1,9 procenta. V příštím roce by pak růst v Dánsku měl podle vládní zprávy dosáhnout 2,0 procenta. V roce 2014 vzrostla dánská ekonomika o 1,1 procenta.

Dánská premiérka ve svém úterním vyjádření rovněž dala najevo, že její koalice je připravena zpřísnit postoj vůči přistěhovalcům. Navrhuje mimo jiné snížit sociální dávky imigrantům, kteří po měsíci nenajdou v Dánsku práci, uvedla agentura Reuters.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek