Nepřipustíme diskriminaci Poláků, řekla Kopaczová Cameronovi

29.05.2015
čtk

Polsko nehodlá vyjít vstříc Británii s jejími požadavky na zpřísnění podmínek pro přistěhovalce z evropských zemí. Vyplynulo to z dnešního jednání polské premiérky Ewy Kopaczové s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem.

Cameron se snaží přesvědčit evropské lídry k ústupkům, jež mají zaručit setrvání Británie v unii i po chystaném referendu. Z Varšavy Cameron zamířil do Berlína k jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

„Vyjádření premiérky bylo jasné. Nemůže být řeč o žádné diskriminaci Poláků,“ prohlásil podle televizní stanice TVN24 po setkání polský ministr pro evropské záležitosti Rafal Trzaskowski.

Poláci jsou podle britských statistik v Británii nejpočetnějším cizím národem z EU, v šedesátimilionové zemi jich žije přibližně tři čtvrtě milionu.

Budou imigranti v Británii dostávat dávky?

Cameron chce protievropsky naladěným britským voličům vyjít vstříc mimo jiné návrhem, podle něhož by občané unijních zemí čekali čtyři roky, než budou mít přístup k britským sociálním dávkám. To je podle něho nepřekročitelná mez pro vyjednávání o nové podobě vztahů mezi Bruselem a Londýnem, čehož chce Cameron dosáhnout před referendem plánovaným nejpozději na rok 2017.

Kopaczová dnes podle Trzaskowského připustila, že nejde o poslední jednání Varšavy s Londýnem na toto téma. „Podle názoru Polska by měla Británie v EU zůstat. Bez ní by unie byla daleko slabší,“ řekl ministr. Se žádnými ústupky ohledně imigračních pravidel pro Poláky však Polsko nepočítá.

Britský premiér potřebuje k dosažení svých cílů změnu evropských smluv, pro kterou je potřeba souhlas všech 28 členských zemí. Zatím se však setkává spíše s odmítavým postojem, na čemž nic nezměnila ani čtvrteční jednání s lídry Francie a Nizozemska. Dnes jej čeká ještě jednání s Merkelovou, která už dřív dala najevo, že změna stávajících unijních smluv nepřipadá v úvahu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek