Španělská ekonomika se vrací na úroveň před krizí

25.06.2015
čtk

Španělská ekonomika by se do konce příštího roku měla vrátit na úroveň před globální finanční krizí. Řekl to ministr hospodářství Luis de Guindos a dodal, že v první polovině letošního roku ekonomika podle předběžných odhadů poroste tempem skoro čtyři procenta, což bude nejrychleji od roku 2008. Svůj výhled zlepšila i španělská centrální banka.

Španělská ekonomika v období od prvního čtvrtletí 2008 do druhého čtvrtletí 2013 klesla o zhruba osm procent. Pak se začala zotavovat. Stav ekonomiky bude zřejmě důležitým tématem před celostátními volbami, které se uskuteční v listopadu.

De Guindos v projevu v parlamentu dodal, že ve druhém letošním čtvrtletí ekonomika zřejmě roste rychleji než v prvních třech měsících. Za leden až březen se HDP ve srovnání s předchozím čtvrtletím podle něj zvýšil o 0,9 procenta.

„To znamená, že v první polovině letošního roku ekonomika vzroste o téměř čtyři procenta,“ prohlásil podle agentury Reuters ministr. Jeho odhad se týká meziročního tempa růstu. „Od poloviny roku 2013 do druhého čtvrtletí jsme z propadu hrubého domácího produktu získali zpět skoro 4,5 procentního bodu a do konce příštího roku, pokud se nic zásadně nezmění, získáme zpět příjem, který jsme ztratili od začátku krize,“ dodal.

Španělská centrální banka současně zlepšila svůj odhad ekonomického růstu na letošní rok na 3,1 procenta z dosavadních 2,8 procenta. Příští rok banka čeká růst HDP o 2,7 procenta. Guvernér centrální banky Luis María Linde uvedl, že za duben až červen ekonomika zřejmě ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla o jedno procento.

2 miliony pracovních míst za 3 roky

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku zůstává vysoká a stále je vyšší než v roce 2011, kdy se Rajoy ujal úřadu. Vláda však rovněž uvedla, že nezaměstnanost klesne více, než se čekalo. V příštích třech letech má ekonomika vytvořit nejméně dva miliony pracovních míst a míra nezaměstnanosti se má snížit na 15 procent.

De Guindos dodal, že letos vznikne jeden milion pracovních míst, stejně jako loni. Podle údajů statistického úřadu INE míra nezaměstnanosti v zemi činila v prvním čtvrtletí 23,8 procenta. Na úřadech práce jsou registrovány více než čtyři miliony nezaměstnaných.

Španělsko má čtvrtou největší ekonomiku v eurozóně. Země prošla během pěti let dvěma recesemi, z nichž poslední skončila koncem roku 2013. Za celý loňský rok však tamní ekonomika vykázala růst o 1,4 procenta po poklesu o 1,2 procenta v předchozím roce.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek