Cameron chce pro Británii výjimky z „Lisabonu“

26.06.2015
čtk

Britský premiér David Cameron přijel své kolegy z ostatních zemí Evropské unie na nynější summit v Bruselu seznámit s tím, jak si představuje vyjednávání o novém vztahů své země s EU.

Cameron při příjezdu na summitu hovořil před novináři o očekávané diskusi jako o „významném milníku“ na cestě ke kýženému výsledku. Unijní diplomaté ale mimo záznam uvádějí, že snahou je Camerona vyslechnout a celé téma na probíhající schůzce, věnovaném především palčivé migrační problematice, příliš neotevírat.

„Britské obavy bychom měli zvážit, ale jen způsobem, který bude pro celou Evropu bezpečný,“ řekl novinářům předseda Evropské rady Donald Tusk. Základní hodnoty EU podle něj nejsou na prodej, a proto se o nich nedá vyjednávat.

Cameron chce omezit dávky pro migranty

Podle britských činitelů, které citovala agentura Reuters, chce britský premiér skutečně dosáhnout závazku změn unijních smluv. Je prý ale ochoten akceptovat, že tyto změny nebudou plně realizovány ve chvíli, kdy britští občané půjdou hlasovat v referendu. To se má stát nejpozději do konce roku 2017, je ale velmi pravděpodobné jeho daleko časnější uspořádání.

Jedním z cílů, který by mohl mít konzervativní britský premiér na mysli, může být například snaha, aby pro jeho zemi neplatila slova Lisabonské smlouvy z roku 2009 o „stále těsnější unii“.

Podstatnější pro jednání, která dosud Cameron vedl především ve významných evropských metropolích, pak jsou otázky přístupu občanů z jiných zemí EU k britským sociálním benefitům.

Diplomaté nyní předpokládají, že v příštích měsících se téma nebude příliš otvírat a věc by se mohla naplno začít řešit na podzim.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek