Juncker: Cítím se trochu zrazen

29.06.2015
čtk

Aténám zbývají poslední minuty, dohoda ale stále ještě možná. Na tiskové konferenci to prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Komise už však nemůže Řekům nabídnout nic nového.

„Tady nejde o vítěze a poražené. Buď vyhrajeme všichni, nebo všichni prohrajeme. Jsem hluboce sklíčen a rozesmutněn událostmi, které se v Evropě v uplynulou sobotu odehrály. Během jediné noci dostalo evropské svědomí těžkou ránu. Dobrá vůle jaksi zmizela,“ řekl předseda Evropské komise.

„Po veškeré snaze, kterou jsem ukázal, po veškeré snaze Evropské komise a dalších zapojených institucí se cítím trochu zrazen, protože lidé pořádně neberou v úvahu mé osobní úsilí a úsilí bezpočtu dalších,“ dodal.

Podle agentury AP upřesnil, že za zradu považuje rozhodnutí řeckého premiéra Alexise Tsiprase vypsat referendum. Po měsících vyjednávání podle Junckera nad rozvážnými ekonomickými analýzami převážily sobectví a taktické a populistické hry.

„Chtěl bych požádat řecký lid, aby hlasoval ´ano´. Mám Řeky velmi rád a rád bych jim vzkázal: Neměli byste spáchat sebevraždu kvůli tomu, že se bojíte smrti. Řekněte ´ano´,“ uvedl.

Juncker si nicméně nemyslí, že Řecko eurozónu opustí. „Myslím, že zůstaneme na devatenácti,“ řekl. Eurozóna má v současnosti 19 členů, kteří jsou zároveň součástí Evropské unie. Dodal, že odchod Řecka pro něj nebyl a není řešením.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek