Lucemburskou je po dvanácté předsednickou zemí EU

01.07.2015
čtk

Lucembursko se na půl roku stává předsednickou zemí EU. Země má na příštích šest měsíců poměrně ambiciózní program. Všechny plány ale mohou být zastíněny nynějším překotným vývojem kolem řecké krize.

Lucemburčané, kteří nyní střídají Lotyše, se plánovali zaměřit mj. na palčivou otázku migrace. Poslední summit EU odmítl návrh Komise na kvóty na uprchlíky, členské státy by tak měly pomáhat Itálii a Řecku na dobrovolném základě.

Cílem je ale stejně za dva měsíce oběma jižním státům unie ulehčit jejich břímě převzetím 40.000 žadatelů o azyl. Moderování diskuse, kdo a jak tedy přispěje, tak bude v Radě EU právě na lucemburských zástupcích. Zajímavé v této souvislosti může být, že v čele komise nyní stojí dlouholetý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Lucembursko chce pokročit ve vyjednávání o TTIP

Když před měsícem lucemburskou představu vedení unie přibližoval premiér Xavier Bettel, zmiňoval například snahu posunout vyjednávání o rozsáhlé smlouvě o volném obchodu s USA známé jako Transatlantické investiční a obchodní partnerství.

Mezi tématy, které lucemburské diplomaty budou čekat, jsou ale také otázky jako příprava zřízení funkce evropského veřejného žalobce, či snaha o vznik jednotného digitálního trhu. Ale také boj s daňovými podvody a související problematika ve chvíli, kdy Evropská komise prošetřuje daňové dohody země s velkými světovými firmami z minulých let.

Na Lucembursku také bude připravit EU na pařížskou klimatickou konferenci letos v prosinci.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek