Fico: Slovensko nechce odpis řeckého dluhu

22.07.2015
čtk

Slovensko bude vždy proti jakémukoli odpisu řeckého dluhu. Po dnešním jednání vlády to prohlásil slovenský premiér Robert Fico. Reagoval tak na prohlášení představitelů Mezinárodního měnového fondu (MMF), že Atény budou potřebovat odpis části dluhu.

„Začínáme být nervózní, protože cítíme odklon od závěrů přijatých na summitu eurozóny, kde se země dohodly, že nesouhlasí s jakýmkoli odepisováním řeckého dluhu. Chci to říci jasně, Slovensko bude vždy principiálně odmítat jakékoli odepsání dluhu Řecku,“ citoval z Ficova prohlášení server HNonline.sk.

Jak Fico zároveň dodal, jestliže Řecko nebude plnit své závazky, Slovensko bude mezi prvními zeměmi, které budou žádat jeho odchod z eurozóny.

Země eurozóny musí být k Řecku shovívavější

Dohoda mezi Řeckem a ostatními členy eurozóny byla uzavřena na summitu, který se konal minulý týden. Řekové musejí nejprve prosadit tvrdé reformy, aby mohli uvažovat o nové pomoci až do výše 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). První reformy schválil řecký parlament minulou středu, tuto středu čeká poslance druhý balík reformních opatření.

Řecko si navíc zajistilo překlenovací úvěr ze staršího stabilizačního mechanismu Evropské unie.

Mezinárodní měnový fond před pár dny oznámil, že Řecko bude potřebovat mnohem výraznější zmírnění dluhové zátěže, než jeho partneři z eurozóny předpokládali. Důvodem jsou škody, které řecká ekonomika a banky utrpěly v uplynulých týdnech, kdy byly zavřené banky

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek