Spor Le Pena s dcerou. Zatím vítězí otec

29.07.2015
Euroskop

Marine Le Penová má problém. V roce 2017 chce bojovat o prezidentské křeslo. Proto jí vadí otcovy radikální postoje. Jenže v soudním sporu o to, zda zakladatele Národní fronty odvolala z postu čestného předsedy oprávněně zatím prohrává.

Vedení strany v květnu rozhodlo pozastavit členství Le Pena ve straně a navíc zpochybnilo jeho čestné předsednictví po jeho opakovaných antisemitských výrocích. Zhruba 51.000 členů strany původně mělo do 10. července prostřednictvím korespondenčního hlasování rozhodnout o nových stranických stanovách, z nichž měla být vypuštěna funkce čestného předsedy.

Odvolací soud ve Versailles ale potvrdil předchozí rozhodnutí soudu nižší instance zastavit proces odejmutí čestné funkce 87letému Jean-Marie Le Penovi. Rozsudky obou soudů požadují, aby se Le Pen mohl hájit na stranickém sjezdu. Vedení strany prý porušilo vlastní stanovy.

Jde o třetí soudní vítězství Le Pena během necelého měsíce. Prvoinstanční soud v jiném procesu soud také zneplatnil rozhodnutí o pozastavení členství Le Pena ve straně. I proti tomu se strana odvolala a na verdikt zatím čeká.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek