Merkelovat: Němečtí teenageři mají nové slovo

04.08.2015
Euroskop

Kancléřka Angela Merkelová ovlivňuje i slovník německých teenagerů. V anketě o slovo roku mládeže kraluje v Německu sloveso „merkeln“, v češtině tedy „merkelovat“, které je odvozeno od jejího jména.

Z nového slova ale nejmocnější žena Evropy asi příliš radosti nemá, protože znamená „nedělat nic, otálet s rozhodnutím“. Na vrcholu žebříčku se tento výraz drží s přesvědčivými 34 procenty.

Dalšími favority jsou s notným odstupem slova „rumoxidieren“ (13 procent), „Earthporn“ (9 procent) a „Smombie“ (5 procent). První znamená „zchladit, zklidnit se“, druhé nádhernou krajinu a poslední člověka, co je přilepený na chytrý telefon, takže nevnímá své okolí. Slovo vzniklo jako spojení ze „smartphone“ a „zombie“.

Anketu o slovo roku mladých pořádá již sedm let vydavatel slovníků Langenscheidt. Návrhy slov kandidujících o titul přinášejí sami mladí Němci. Aktuálně vybírají účastníci vítěze ze 30 soutěžících slov. Zúčastnit se on-line hlasování můžete do konce října i Vy. Následně porota vybere z deseti nejoblíbenějších slov vítěze a současně vytvoří žebříček TOP-5.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek