Řecko už jen dolaďuje dohodu s věřiteli

11.08.2015
čtk

Řecku v jednáních s mezinárodními věřiteli chybí do dohody o novém záchranném programu v sumě až 86 miliard eur už jen několik drobných detailů, uvedl to po 18 hodinách vyjednávání se zástupci evropských institucí a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Aténách řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos.

Řecko s věřiteli jedná o dohodě, která by zemi uchránila před bankrotem, už více než dva týdny. Nejvyšší představitelé se shodují, že dohoda by měla být uzavřena do 20. srpna, kdy Atény musejí splatit zhruba 3,5 miliardy eur Evropské centrální bance.

S věřiteli se ještě probírají „dvě nebo tři otázky“, řekl ministr podle agentury Reuters. Jeden z nejmenovaných činitelů jeho ministerstva krátce předtím řekl, že Atény už novou dohodu v zásadě sjednaly.

Problematickým bodem je pomoc řeckým bankám

Vyjednávání o novém záchranném programu začala 20. července. Už dnes v noci se Atény s věřiteli dohodly na rozpočtových otázkách, třecí plochou ale podle zdrojů zůstává především otázka pomoci řeckým bankám.

Problémem je zřejmě i celková velikost záchranného programu. MMF podle některých zdrojů požaduje zvýšit objem prostředků v plánovaném programu na 90 miliard eur v důsledku obnovení hospodářské recese v Řecku.

Schválení dohody o záchranném programu ministry financí eurozóny očekávají řečtí představitelé podle svého dřívějšího vyjádření do tohoto pátku a do 18. srpna by měl podle nich dohodu schválit řecký parlament.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek